Un lucru important de menționat când vine vorba de evoluția fenomenului de optimizare pentru motoarele de căutare este că manifestarea trend-urilor de pe internațional și în piața locală depinde, printre alți factori, și de dimensiunea “pieței” de conținut. Pentru ca update-uri majore de interfață #SERP sau de algoritm să se manifeste, ai nevoie și de volume suficient de mari de content care pe limba română sunt incomparabil mai mici decât pe engleză. Brand-urile locale au investit minimal până acum în #SEO, iar asta se vede și în calitatea rezultatelor de căutare pe toate industriile. Potențialul este încă enorm pentru acele brand-uri care vor să-și creeze un avantaj competitiv digital pe termen lung.
După #BERT (update-ul de algoritm din 2019), 2021 a adus #MUM, ultima încercare a Google de a înțelege cross-language și cross-format intenția de căutare a utilizatorilor, mai ales într-o lume cu din ce în ce mai multe căutări vocale. Aplicabilitatea pe piața din România rămâne însă limitată din motivele expuse mai sus.
Pe căutările comerciale cu competiție mare lungimea medie a articolului de pe primul loc crește de la aprox 1000 cuvinte acum câțiva ani la aprox 2000 cuvinte, iar pe nișe extrem de competitive simplele articole nu mai sunt suficiente, ci ai nevoie de întregi clustere de conținut în jurul termenului de căutare principal.
Primele rezultate în Google încep să fie din ce în ce mai des unele #video, dacă Google găsește în piața respectivă (în RO nu atât de mult, încă) suficient content relevant. Faptul că video-urile din YouTube sunt din ce în ce mai bine documentate (subtitrări, capitole, descrieri, thumbnails, etc) face și rezultatele SERP să fie relevante și generoase în informații, deci atractive și cu CTR bun.
Deja există suficient de multe tool-uri, dar cred că în 2022 se vor perfecționa metodele automate de content generation pentru SEO, mai ales pe bază de inteligență artificială.
Cum te poți adapta cu brand-ul tău:
To be continued…
9 / 9 – Other Digital Trends