blog_top blog_left

Trend-urile anului 2019 pe piața de digital marketing din România

Luând în considerare dinamismul pieței de marketing online și schimbările tot mai dese, am pregătit 14 tendințe pentru anul 2019, pe care le estimez manidesfându-se în industria locală. Consider că aceste trend-uri sunt esențiale în dezvoltarea strategiilor și a tacticilor de marketing online ale brandurilor și oferă un plus de relevanță sau eficiență în atingerea obiectivelor.

Google Ads insistă tot mai mult pe automatizarea funcționalităților din platformă

După rebranding-ul anunțat în 2018, platforma de reclame Google a simplificat serviciile oferite și interfața într-un mod semnificativ. Timp de aproape un deceniu, Google a considerat că intenția de căutare a utilizatorului reprezintă un element decisiv în sistemul său de ads și, ca un pas intermediar, a introdus targetările de tip demografic.

Cu toate acestea, competiția dintre branduri va determina un nivel ridicat de sofisticare a campaniilor de căutare pentru companii. Reclamele care sunt afișate în momentul efectuării unor căutări pe Google pot fi targetate atât în funcție de sex și de vârstă cât și în funcție de intențiile de cumpărare ale utilizatorului.

Aceasta este oportunitatea oferită de Google prin introducerea funcției de targetare de tip „In-Market Interest” pentru campaniile de căutare Google. În plus, pentru a genera un maximum de potențial, Google optimizează relevanța targetărilor disponibile pentru campaniile de Display și pentru campaniile de tip video pe YouTube.

Cu toate că sistemul oferit de Google pare tot mai facil și mai intuitiv, este recomandat ca marketerii să înțeleagă cum pot utiliza funcționalitățile în avantajul lor, urmărind totodată obiectivele asumate.

O altă tendință este dată de funcționalități de targetare de „Custom Affinity & Custom Intent” care reprezintă modalități de targetare de Google Display mixate cu intenții de căutare exprimate de utilizator în motorul de Search.

Facebook Watch începe să concureze cu YouTube

Facebook dezvoltă tot mai mult funcționalitatea și tabul de Watch, intrând într-o competiție tot mai strânsă cu YouTube. Watch este un prim efort vizibil al Facebook de a dezvolta o funcție care să prezinte video-uri și show-uri direct în platformă. Printre funcționalitățile proprii se află o pagină de „Discovery” care recomandă utilizatorilor conținut, un feed dedicat pentru comentarii și reacții la anumite video-uri și alte pagini noi de urmărit. Marele potențial al acestei funcții este dat de faptul că utilizatorii consumă tot mai mult conținut video, iar Watch se află în platforma de Facebook și aduce cu sine obiceiurile de consum din platfomă.

În Social Media, utilizatorii așteaptă conținut fresh zilnic

Obiceiurile de consum de conținut migrează tot mai mult către conținut video sau conținut original care să transmită constant noutăți sau povești de brand. Din acest motiv platformele de social media (Facebook, Instagram și în prezent și YouTube) promovează tot mai mult conținutul de tip Story. Dacă pe Facebook și Instagram story-urile au o durată de viață de 24 de ore, pe YouTube acestea sunt în prezent disponibile doar brand-urilor mari, având o durată de viață de 7 zile.

Recomandarea este ca brand-urile să țină cont de obiceiurile de consum ale utilizatorilor și de nivelul tot mai scăzut de atenție a acestora și să ofere conținut cu un mare nivel de noutate și autenticitate consecvent, utilizând totodată noile funcționalități puse la dispoziție de platforme.

Brand-urile vor crea tot mai mult conținut special pentru consum digital

Utilizatorii migrează spre digital, ajungând să consume toate tipologiile de conținut în mediul online (seriale și filme cu ajutorul aplicațiilor de tip Netflix sau HBO Go sau știri pe platforme sociale sau pe canalele online ale televiziunilor). Astfel, brandurile sunt nevoite să creeze tot mai mult conținut special pentru consum digital, conținut care va înlocui în mod treptat reclama TV, mai ales în ceea ce privește brand-urile care au ca target generația Z.

Exemple în acest sens sunt serialele create de KFC și lansate pe Facebook – „Social Me” sau „Friendzone” care au fost filmate și produse pe același principiu precum serialele lansate de Netflix și care au generat rezultate extrem de bune în materie de awareness și fidelizare pentru brand.

Facebook dezvoltă tot mai mult template-urile pentru pagini

Estimez că Facebook va face și mai multe demersuri pentru a susține business-urile mici și mijlocii și consider că va insista și mai mult pe diferențierea template-urilor disponibile în setări (ex: NGO, Services, Business, Shopping, Venues, Politicians, Restaurants & Cafes, Video Page) care dispun de tab-uri și funcționalități  distincte în funcție de specific și de pagină.

Scopul Facebook-ului este de a sprijini business-urile mici și medii care, treptat, vor opta cu preponderență pentru crearea și promovarea optimă a unei pagini de Facebook și nu pe dezvoltarea unui website de brand, atât din considerente de buget cât și din considerente de comunicare cu audiența și ușurința în utilizare.

Crește adopția IGTV

În luna iunie 2018 Instagram a lansat prima sa platformă de video – IGTV care, cu toate că a generat multe reacții în acel moment, a fost adoptată de un număr redus de utilizatori până în prezent. Estimez însă că Facebook va investi mult în acest canal în 2019, adăugând alte funcționalități care să ușureze căutarea în platformă și să faciliteze creșterea popularității și adopției.

Estimez că Facebook va încuraja tot mai mult creatorii de conținut să opteze pentru această funcționalitate în transmiterea mesajelor către audiențele proprii.

Influencerii pot deveni baza campaniilor pe Instagram pentru branduri

Luând în considerare faptul că Instagram este o platformă care mizează prioritar pe conținut atrăgător din punct de vedere vizual, anumite branduri nu își pot crea cu ușurință content care să comunice în mod natural cu audiența pe această rețea socială (ex: banking). Cu toate acestea, publicul țintă al unor astfel de companii este prezent pe Instagram și acestea pot alege să comunice cu acesta prin intermediul influencerilor care dețin comunități relevante în industrie.

Dacă audiența nu va fi receptivă la conținutul creat de brandurile de acest tip iar brandurile nu vor putea crea conținut care să nu iasă din anumite rigori asociate poziționării, ar putea fi deschisă la mesajele transmise prin influencerii relevanți care au o anumită relație cu comunitățile lor și își asumă modul în care comunică cu acestea.

Un următor pas în direcția campaniilor cu influencerii este reprezentat de „Virtual Influencers”, un exemplu local fiind dat de „George”, robotul de banking inteligent al BCR.

YouTube face eforturi pentru a se poziționa ca o rețea socială

YouTube încearcă tot mai mult să fie perceput ca o adevărată rețea socială, acest lucru fiind vizibil prin introducerea funcționalităților de Direct Message și de Stories (în prezent disponibile doar conturilor de peste 100.000 de subscriberi) care sunt vizibile timp de 7 zile.

Estimez că YouTube va dobândi o importantă mai mare într-un viitor apropiat, când generația Z va dobândi o mai mare putere de achiziție, iar YouTube-ul va reprezenta un canal important de influențare a opiniei de cumpărare  pentru brandurile care li se adresează.

WhatsApp urmează să ofere soluții la scară pentru business-uri

Chiar dacă WhatsApp tinde să rămână o aplicație destinată pur uzului personal, estimez că în 2019 Facebook va dezvolta platforma pentru a ușura monetizarea și va introduce fie o soluție la scară pentru a facilita promovarea brandurilor, fie o modalitate de creare de reclame din aplicație sau prin inferfața de Facebook Ads.

Alte rețele pentru promovarea prin reclame: Quora, Waze, Spotify

Brandurile sunt într-o competiție tot mai mare în ceea ce privește atragerea atenției publicului țintă și comunicarea în mod eficient cu utilizatorii, astfel încât estimez că în 2019 se vor dezvolta și alte rețele care oferă posibilitatea de a crea reclame. În acest sens, consider relevante 3 platforme:

Quora este o platformă de e-learning pe diferite teme în care utilizatorii pot pune întrebări pe diferite domenii și primi răspunsuri de la alți utilizatori ai platformei. La nivel local, bugetul minim per campanie este de 5$/zi, opțiunile de targetare fiind în funcție de subiect, de audiență și de întrebare, interese sau broad.

Waze acceptă 3 formate de reclamă:

  • Pin (o reclamă afișată atunci când utilizatorul de află în proximitatea magazinului sau a unei locații promovate);
  • Promoted-Search (o reclamă afișată în rezultatele de căutare);
  • Zero-Speed Takeover (un fel de „billboard” afișat în momentul în care mașina staționează);

Bugetul minim de investit într-o reclamă Waze este de 2$/zi dar acesta nu include reclame de tip „Zero-Speed Takeover”.

Estimez că va crește adopția Spotify în România, generând mai multe opțiuni de promovare pentru branduri, atât prin reclame audio targetate în funcție de demografice, locație, activitate sau preferințe muzicale, cât și prin conținut special creat de brand pentru această platformă;

Position 0 în Google influențează modul în care se implementează SEO

Rezultatele afișate de Google în motoarele de căutare includ tot mai multe informații (interfața de reclame oferă mai multe câmpuri marketerilor și antreprenorilor pentru a transmite mesaje relevante), fapt care determină utilizatorul să nu mai dea click pe link-ul respectiv.

Estimez că optimizările SEO vor fi tot mai mult impactate de ceea ce numim „position 0” și că traficul pe site-urile de brand va scădea considerabil în acest an.

Google încurajează descărarea aplicației și utilizarea acesteia pe perioade tot mai lungi

O altă inovație Google este reprezentată de optimizarea aplicației de mobile prin lansarea „Google Lens”, o funcționalitate care permite căutarea prin intermediul pozelor și a camerelor device-urilor.

Estimez că Google va încuraja tot mai mult descărcarea aplicației, utilizarea acesteia în mod îndelungat, oferind totodată un feed de Google News mult mai relevant pentru utilizatori decât Newsfeed-ul generator de „bule” de comunicare al Facebook.

Fenomenul podcasturilor crește

Consider că brand-urile vor utiliza mai mult podcasturile pentru a comunica cu audiențele lor, conținutul putând fi transmis fie secvențial fie sub forma unor seriale. Acest canal este relevant pentru companiile care transmit și dezvoltă mult conținut educațional și vor să-l livreze în diferite forme pentru a crește rata de consum.

Mobile-first devine mobile-only

Utilizatorii îndeplinesc din ce în ce mai multe acțiuni online pe mobile iar brandurile sunt nevoite să creeze strategii de digital marketing, platforme și website-uri care să respecte în primă instanță principii de user experience pentru smartphone-uri. Există tot mai mulți utilizatori care, într-un interval de timp, accesează internetul sau rețelele sociale exclusiv prin intermediul smartphone-urilor iar o campanie care nu include aceste device-uri nu îi va atinge.

Consider că această tendință aduce cu sine o schimbare de paradigmă atât pentru companii cât și pentru furnizorii de servicii de dezvoltare de website-uri, aplicații și nu numai.

Dacă printre obiectivele companiei în care activezi se află alinierea la aceste tendințe care se manifestă în piață pentru a maximiza rezultatele generate în mediul digital, recomandarea este să aprofundezi instrumentele și mecanismele implicate și să apelezi la specialiști care să te ajute să integrezi acest know-how în mod strategic.

inapoi
blog_bot