În încercarea de a eficientiza cât mai mult campaniile de marketing și marketing online, brand-urile au tendința de a transmite mesaje concentrate cu preponderență pe tipologia business-ului și nu pe utilizator, omițând de cele mai multe ori interesele reale ale acestuia.
Filosofia din spatele micro-momentelor ține de faptul că în prezent consumatorii sunt expuși la o cantitate mare de conținut (de la anunțuri diverse, la e-mail-uri, mesaje, notificări și altele). Utilizatorii nu pot consuma mai mult conținut decât o fac deja, ceea ce determină o necesitate de schimbare în ceea ce privește modalitatea prin care brand-urile și companiile le atrag atenția.
Micro-momentele schimbă așteptările consumatorilor care se concentrează prioritar pe experiențe de tipul „right here, right now”. Este esențial ca brand-urile să înțeleagă care este nevoia reală a potențialului client și să-i răspundă la momentul oportun, mapând acțiunile companiei la dorințele acestuia, acțiune care poate fi game changer în eficientizarea strategiei și a tacticilor implementate.
*sursă: Think With Google
Un astfel de micro-moment este „I want to know moment” – „Vreau să știu” în care utilizatorii caută informații specifice cu privire la un subiect de interes fără să aibă o intenție concretă referitoare la un brand. În această fază, utilizatorii caută conținut care să răspundă potențialelor întrebări, urmând ca ulterior să poată lua o decizie concretă de achiziție. Conform Consumer Barometer, 69% dintre utilizatorii din România folosesc internetul în scopuri personale pentru a căuta informații care îi interesează și care nu sunt corelate cu domeniul profesional de activitate. Mai mult, același instrument arată că 59% dintre utilizatorii din România accesează smartphone-ul în paralel atunci când se uită la televizor pentru a căuta informații.
Pentru marketeri, acest micro-moment este o oportunitate de a influența percepția consumatorilor cu privire la brand-ul pe care îl gestionează într-un mod pozitiv, oferindu-le acestora informații relevante în momentul în care au nevoie.
Un alt micro-moment este „I want to go moment” – „Vreau să explorez”, în care utilizatorii se informează cu privire la magazine aflate în proximitate, fie că este vorba de o sală de sport, un mall, un supermarket sau un restaurant, fiind direct interesați de astfel de produse sau servicii. Datele din Consumer Barometer înregistrate la nivel local arată că 17% dintre utilizatori caută informații despre business-urile locale cu câteva momente înainte de a le vizita sau de a le contacta, în timp 16% fac aceeași acțiune cu o oră înainte și 29% cu o zi înainte. În plus, 92% dintre utilizatorii din România accesează motoare de căutare pentru a căuta informații cu privire la business-uri locale.
Pentru marketeri, acest micro-moment este esențial pentru a influența decizia consumatorilor și este important ca aceștia să poată descoperi toate informațiile necesare precum programul de lucru, locația exactă, prețurile și produsele disponibile.
Micro-momentele de tipul „I want to do” – „Vreau să fac” sunt acele momente în care utilizatorii au luat o decizie cu privire la o acțiune și necesită informații care să-i ajute să îndeplinească acea acțiune. Datele înregistrate de Consumer Barometer în România cu privire la consumul de conținut video arată că 18% dintre utilizatori urmăresc clipuri cu informații care să-i ajute să afle ceva nou sau să progreseze cu un task, în timp ce 24% dintre utilizatori îndeplinesc aceeași acțiune pentru a afla informații care îi interesează sau pentru a se informa cu privire la un hobby pe care îl au.
Pentru marketeri, un astfel de micro-moment este util pentru a ajuta consumatorii să-și îndeplinească obiectivele și să obțină lucrurile dorite, oferindu-le informațiile necesare în această etapă.
Micro-momentele „I want to buy” – „Vreau să cumpăr” sunt acele momente în care utilizatorii au luat deja o decizie de cumpărare și sunt în etapa în care doresc să plătească pentru produsul sau serviciul ales. Utilizatorii înțeleg deja ce caută și au făcut research cu privire la produse și la ofertele brand-ului gestionat sau la ofertele competiției. Consumer Barometer arată că 30% dintre utilizatori fac achiziții online, iar 87% dintre aceștia cumpără online de pe computer iar 6% de pe smartphone.
Aceste micro-momente sunt critice pentru brand-uri și pentru marketeri deoarece prin mesajele transmise și prin canalele utilizate pentru promovare pot convinge utilizatorii să aleagă produsele sau serviciile oferite de brand-ul pe care îl gestionează.
Dezvoltarea strategiei de marketing și de promovare ținând cont de specificul și de nevoile audienței în aceste micro-momente este de natură să ofere claritate și scop oricărei acțiuni și facilitează măsurarea rezultatelor. Recomandarea este ca fiecare brand să dezvolte strategiile de campanie și de promovare mizând pe aceste micro-momente pentru a genera creștere.