Modul în care utilizatorii se raportează la mediul online și obiceiurile de consum de internet se află într-o continuă schimbare de la an la an. O statistică neașteptată înregistrată în 2017 este dată de diminuarea semnificativă a utilizării PC-urilor în România pe parcursul ultimilor ani, procentul de 64% înregistrat în 2013 scăzând până la 56% în 2017, conform datelor identificate de ConsumerBarometer.com.
Dacă evoluția înregistrată în cazul utilizării smartphone-ului pentru activități cotidiene, care în prezent atinge un procent de peste 92% în rândul persoanelor care au sub 35 de ani, sau consolidarea frecvenței de utilizare a tabletelor la aproximativ 25% erau tendințe previzibile, scăderea masivă a utilizării PC-urilor nu s-a regăsit printre trendurile vizibile de estimat.
Smartphone-urile au devenit cele mai importante dispozitive în rândul utilizatorilor, pe când PC-urile încep să devină aproape exclusiv asociate cu mediul profesional.
Aceste tendințe tehnologice înregistrate la nivel de societate influențează în mod semnificativ modul în care utilizatorii consumă advertising-ul și determină în mod implicit o necesitate de ajustare a campaniilor și activităților de marketing desfășurate de brand-uri și companii în special în mediul online.
O primă consecință importantă a acestui trend ține de optimizarea website-ului pentru dispozitive mobile, optimizare care în prezent nu mai este opțională ci obligatorie, reprezentând totodată un avantaj competitiv în cazul companiilor sau brand-urilor care își setează obiective de creștere corelate cu mediul online.
Un alt punct de impact în cazul brand-urilor ține de faptul că este esențial ca media buying-ul să fie adaptat acestor statistici și obiceiuri de consum, ținând cont de faptul că există grupe de vârstă pentru care campaniile afișate cu preponderență pe PC-uri nu vor atinge nici 50% dintre utilizatorii care se regăsesc în target.
Acest fapt generează o altă tendință care include diversificarea portofoliului de reclame pe mobile, fapt care trebuie să compenseze și capacitatea de atenție limitată a utilizatorilor care accesează cu preponderență acest mediu. Astfel, platformele de publicitate online sunt nevoite să implementeze formate noi de reclame adaptate dispozitivelor mobile, câteva exemple fiind ad-urile de tip Canvas și Collection pe Facebook, formatele responsive pe Google sau video in-article sau in-stream oferite de rețelele de publicitate clasice astfel încât rezultatele generate să fie cel puțin similare celor înregistrate în cazul formatelor generoase vizibile exclusiv pe Desktop.
Pentru ca rezultatele obținute în campanii să fie maxime, recomandarea este ca fiecare canal și fiecare prezență online a brand-urilor să respecte abordarea mobile-first și ca ad-urile și campaniile online să țină cont prioritar de formatele speciale pentru mobile de tip immersive (ex: Canvas) sau de cele care au vizibilitate sporită.
Estimez că această tendință se va accentua și că un număr tot mai scăzut de utilizatori vor opta pentru dispozitive de tip PC, fapt care va genera o fragmentare tot mai mare a consumului de internet între diferite tipologii ce device-uri, de la ceasuri și căști conectate pana la smart TV-uri sau alte noi tipuri de dispozitive.