blog_top blog_left

Google Medic: Algoritmul Google și impactul asupra ranking-ului site-urilor

În august 2018, Google a lansat unul dintre cele mai mari update-uri ale algoritmului de Google search, algoritm în măsură să impacteze ranking-ul și rezultatele obținute de către site-uri în motoarele de căutare prin prisma experienței oferite utilizatorilor.

Deși în primă instanță această actualizare fost numită Google Medic si părea să vizeze website-urile cu servicii și produse medicale, de sănătate sau care pot avea un impact semnificativ asupra finanțelor și asupra vieții utilizatorilor (concept numit de către Google YMYL – Your Money Your Life), modificările au avut un impact semnificativ asupra mai multor tipologii de website-uri.

Google anunță că nu există tactici care pot fi implementate pentru a îmbunătăți sau „repara” website-ul in urma modificărilor de algoritm și recomandă brand-urilor să se concentreze pe a oferi o experiență plăcută utilizatorilor, să ofere conținut relevant și să urmărească să dezvolte treptat un website cât mai util pentru aceștia.

Website-urile de tipul YMYL includ pagini care solicită informații personale, pagini utilizate pentru tranzacții monetare, pagini care oferă informații medicale care pot avea impact asupra sănătății publicului, pagini care oferă informații cu privire la decizii majore de viață și, în general, pagini care pot influența fericirea, sănătatea și starea financiară a utilizatorilor.  Alte site-uri care au fost impactate de acest update sunt cele din sectoarele de eCommerce din industrii de bijuterii premium, suplimente alimentare sau healthcare, care au înregistrat scăderi cuprinse între 15% și 40%.

Schimbările de algoritm mizează cu preponderență pe abilitatea Google de a determina E-A-T (expertise, authoritativeness, trustworthinss) pentru un website. Această funcționalitate facilitează ranking-ul site-urilor relevante, cu informații de calitate, care mizează pe experiența utilizatorilor și pe a le satisface nevoile de informare. Este recomandat ca website-urile de brand să includă conținut și sfaturi care să fie oferite de o entitate cu expertiză, autoritate și credibilitate în domeniu. Un mod prin care brand-urile pot trece de rigorile Google prin prisma algoritmului EAT este listarea numelor autorilor articolelor, a editorilor și/ sau a review-erilor dar și crearea unor profile pe rețelele sociale sau pe website care să certifice și să credibilizeze informațiile.

În urma acestui update, Google își dorește să promoveze cu preponderență conținut cu autoritate, să ofere utilizatorilor o experiență relevantă pe website-urile pe care le accesează. Prin urmare, activitățile de optimizare SEO devin din ce în ce mai dificile având în vedere faptul că ranking-ul unui website cu design basic și adăugarea de conținut nu vor mai genera rezultatele scontate.

Estimarea este că optimizarea de tip SEO se va schimba tot mai mult în continuare și că algoritmul de machine learning și review-erii manuali utilizați de Google vor putea stabili potențialul interes generat de conținutul website-urilor prin prisma unor criterii obiective, mai complexe. În plus, brand-urile mari vor avea posibilitatea să transfere autoritatea generată de strategia de comunicare offline în semnale digitale pentru algoritmii utilizați de Google.

P.S.: La 3 luni după aplicarea modificărilor în algoritmul Google, mai multe website-uri raportează recuperări parțiale ale traficului organic pierdut la 1 august.

inapoi
blog_bot