Pentru anul acesta, am identificat 9 tendințe ce estimez că se vor manifesta pe piața de digital marketing din anul 2020 și de care este bine să ținem cont atunci când elaborăm o strategie pentru brand-ul sau business-ul gestionat.
Vizionează playlist-ul sau citește informațiile complementare din articolul de mai jos.
Utilizatorii își doresc să se îndepărteze de Social Media în contextul în care conținutul devine overwhelming. Acest trend care a început să se manifeste de ceva vreme, mai poartă și denumirea de Social Media Wellness. Oamenii încearcă să petreacă mai mult timp în offline decât în online, iar aspectul acesta aduce cu sine alte 2 trend-uri:
Campaniile de masă cu influenceri și micro-influenceri au șanse să devină standardizate cu ajutorul aplicațiilor care intermediază relația cu aceștia. Estimarea mea este că bugetele brandurilor se mută din display media în zona influencerilor, înlocuind apanajul publisherilor clasici.
Instagram se poate transforma în acest an într-un canal relevant de e-commerce. Trend-ul a început deja să se manifeste și se observă din ce în ce mai des postările cu tag la produse. Deși până acum Instagram genera vizibilitate și influențare, acum ar exista șanse să dezvolte funcționalitatea de a avea un card în spatele aplicației și să devină un instrument potrivit pentru obiective de vânzare.
În România, numărul de conturi pare a fi mare la o primă vedere. Este posibil ca cifrele oficiale să fie supraevaluate, însă creșterea TikTok este incontestabilă. Mă aștept ca în 2020 să vedem mai multe brand-uri care abordează acest mediu.
Volumul de reclame audio va crește odată cu podcast-urile care încep să intre în utilizare de masă. Probabil o să întâlnim un nou val de creatori de conținut în această zonă, poate chiar și radiourile în așa fel încât să reușească să își asigure supraviețuirea pe termen lung.
Bugetele de marketing vor crește concomitent cu alte două trenduri:
Conform unui studiu recent realizat de Starcom, circa 28% dintre români (mediul urban) dețin un dispozitiv de tip smart tv. Aici, din punct de vedere strategic, este important să fie completate campaniile de ATL cu cele de YouTube. Practic, poți face reclamă pe dispozitivele de tip smart TV prin platforma de YouTube, aspect de care orice media planner ar trebui să țină cont.
Crearea de conținut pe YouTube ajunge să fie aproape la același nivel cu cel de pe TV.
Google Ads, la fel ca și Facebook Ads, caută să preia controlul mai mult asupra campaniilor și ne încurajează să folosim automatic bidding, deoarece dacă optimizăm manual există riscul ca acestea să se livreze sub optim.
Aspectul pozitiv în contextul dat este că sistemul are infinit mai multe semnale și posibilități de optimizare decât avem noi în raport cu utilizatorii respectivi. Înainte, controlam câțiva indicatori (bid, CTR, comportamentul utilizatorilor de pe site etc.), însă acum sistemul încearcă să ofere maximul de rezultate în funcție de bugetul și obiectivul campaniilor prin această automatizare. Aspectul negativ este că nu mai poți ști ce nu a funcționat și ca atare ajungi să depinzi doar de sistem.
Legat de e-commerce, multe magazine au adoptat deja shopping ads în România și cred că se va trece la adopție de masă anul acesta, devenind un standard. Jocul se va muta în zona de prețuri și poze. Legat de poze, probabil le vom vedea asociate în anunțurile de search, devenind astfel mai bogate. Rămâne de văzut dacă se va întampla în anul acesta.
SSL-ul (conexiunea securizată la site-uri) probabil va deveni standard și totodată penalizator important pe SEO. În acest sens, există deja semnale că browserele vor bloca site-urile nesecurizate.
Rezultatele video devin și ele mai vizibile în zona de Google Search. Jocul SEO migrează și pe Youtube, deoarece devine insuficient să faci optimizare doar pentru site.
Pe mobile vor crește căutările vizuale, iar cele vocale preconizez că nu vor prinde încă în România.
Din punctul meu de vedere, Google Analytics devine insuficient ca instrument de măsurare și necesită completare cu alte instrumente de business intelligence.
Începe să apară nevoia de a monitoriza social media din același loc din care monitorizăm și vânzările sau site-ul.
Chiar dacă în 2018 autoritatea română nu era pregătită sa aplice legislația europeană, GDPR-ul a început și el să facă victime ce se împart în două categorii:
Skill-ul pe care îl consider cel mai critic este capacitatea de a gândi marketing-ul în date. Mai precis, citirea, interpretarea și acționarea pe baza acestora.
Înțelegerea din punct de vedere tehnic a felului în care funcționează și impactul asupra campaniilor în online este primordială dacă specialistul își dorește să facă marketing pe termen lung.