blog_top blog_left

Cum poți să-ți dai seama dacă bugetul tău de Google AdWords este investit eficient

Indiferent de cine gestionează contul tău de PPC, este bine să știi că există câteva metode prin care poți să verifici dacă bugetul tău de Google AdWords este cheltuit/investit eficient. În cele ce urmează îți voi enumera câteva semne, relativ ușor de observat, pe care este bine să le studiezi, ca să vezi cât de pofesionist sunt construite campaniile tale.

1. Setarea incorectă de KPI’s

Ceea ce face publicitatea online și în special campaniile de PPC instrumente atât de puternice este faptul că pot fi măsurate foarte detaliat. De exemplu, în Google AdWords, poți să vezi rapoarte despre cât de mult a costat un click de pe fiecare cuvânt folosit,  despre cuvintele cheie care au fost folosite în targetare și despre ce anume au căutat mai exact utilizatorii pentru a vedea anunțurile tale. Pentru că, da, există o diferență între cuvântul cheie pe care l-a folosit furnizorul tău în campanii și ceea ce au căutat utilizatorii.

Oricine face campanii online care au ca scop cel puțin o actiune clară în site știe cât de importantă este măsurarea rezultatelor. Dacă ai setat corect indicii de măsurarea a rezultatelor, raportările vor include numărul de lead-uri adunate, vânzările și alte conversii rezultate în urma accesării reclamelor de către utilizatori. Odată ce vezi costurile și conversiile, poți calcula cu ușurință valorile-cheie ale campaniei, cum ar fi costul per acțiune și rentabilitatea costurilor pentru anunț, astfel încât vei ști ce să păstrezi și ce să elimini, în urma analizei.

Dacă indicii privind rata de conversie nu sunt urmăriți corect, nu vei putea face optimizări inteligente, pentru că nu vei avea informații despre evoluția campaniilor, nu vei știi care dintre eforturile de marketing online aduc rezultate mai bine, pentru ca apoi să le eficientizezi.

Însă, cu cât instrumentele de urmărire a conversiilor au devenit mai complexe, cu atât necesită mai multe cunoștințe pentru o setare corectă. Este foarte important ca echipa ta să comunice eficient și să stabilească care sunt obiectivele campaniilor (vânzări online, colectare de date, etc.) și să cunoască modul în care se măsoară, astfel încât să implementeze corect codurile de tracking.

2. O structură ineficientă a contului

Această responsabilitate îi aparține managerului de cont și este ușor de verificat. Trebuie doar să intri în secțiunea Campanii, la Ad Grupuri și să verifici să nu existe:

  • Grupuri de anunțuri goale
  • Grupuri de anunțuri fără cuvinte-cheie
  • Grupurile de anunțuri cu prea multe cuvinte cheie
  • Grupuri de anunțuri fără cuvinte cheie negative
  • Campanii cu mai puțin de 4 extensii de sitelink-uri

Un cont setat corespunzător trebuie să aibă anunțuri și cuvinte-cheie pentru toate categoriile de produse. Ar trebui să utilizeze cele mai populare extensii, cum ar fi sitelink-urile pentru toate campaniile. Un cont bine gestionat va menține un anumit număr de cuvinte-cheie și va fi actualizat mereu cu alte cuvinte-cheie negative.

3. Lipsa activității în cont

Sarcina celor care se ocupă de contul tău de AdWords este de a te ajuta să profiți la maximum de facilitățile oferite de platformă. Diferite echipe vor aborda acest lucru în modalități distincte, unele se pot conecta în cont zilnic pentru a face mici schimbări, altele se vor conecta mai rar și vor face schimbări mai mari. Ceea ce contează în cele din urmă este existența unei activități consecvente în cont în decursul unei luni. Poți verifica cu ușurință acest lucru uitându-te pe istoricul campaniei.

Atunci când evaluezi numărul de modificări, nu te uita doar la total, ține cont și de tipul modificărilor. De exemplu, numărul modificărilor sumelor licitate ar trebui să fie mai mare decât numărul de modificări ale anunțurilor. Acest lucru se datorează faptului că sumele licitate se pot schimba zilnic, în timp ce anunțurile trebuie să ruleze uneori și câteva săptămâni înainte de a ajunge la o concluzia statistică.

De asemenea, existența unui număr mare de actualizări ar trebui să vă dea de gândit.  Bugetele nu trebuie să se schimbe mai mult decât o dată pe zi pentru orice campanie. Actualizările bugetare pe oră sunt asemănătoare cu repoziționarea constantă a unei undițe de pescuit în ocean. Managerul de cont ar trebui să stabilească bugetul lunar și să facă ajustări periodice pentru a rămâne acolo, nu este indicat să se facă modificări încontinuu.

Ca să vezi ce ajustări s-au făcut în contul de AdWords, trebuie să te loghezi în cont iar în meniul situae deasupra campaniilor, vei observa butonul View Change History. Dupa ce ai dat click pe acesta, vei vedea toate schimbarile care s-au făcut în campanii.

4. Managerul de cont nu alocă timp suficient pentru optimizări

Fii realist cu privire la nivelul de efort pe care îl aștepți de la echipa ta. Nu poți să presupui că cineva va petrece 20 de ore să lucreaze manual la optimizări, dacă investiția ta este minimă. Este bine sa stabilesti de la început cu furnizorul tău care este volumul de ore pe care este dispus să-l investeasca lunar în administrarea campaniilor pentru fee-ul pe care îl plătești.

Pe măsură ce esti dispus să investești mai mult pentru gestionarea contului, vei obține o implicare mai mare și implementarea unor strategii personalizate.

5. Concurenții par să aibă acces la mai multe instrumente

Agențiile de marketing de renume țin legătura cu echipele de la Google sau Facebook, beneficiu pe care nu-l poți obține dacă faci campanii singur. Având o relație specială cu platformele și cheltuind bugete mari, cei din agenții au facilități suplimentare și beneficiază de suportul celor de la Google sau Facebook, prin serviciul de relații cu clienții. În plus, pot obține acces la instrumente noi și pot să le testeze în campanii.

6. Tu ești întotdeauna cel care cere informații

Comunicarea reprezintă o piatră de temelie a oricărei relații bune. Trebuie să te aștepți ca cel care se ocupă de campanii să îți trimită minimum un raport lunar. Este recomandat să ceri detalii, explicații ale datelor și recomandări.

Dacă nu experimentezi niciodată o diminuare a performanțelor, te numeri printre norocoși. Chiar și cele mai bune echipe de management pot fi prinse nepregătite în fața unei actualizări Google, de o schimbare în comportamentul consumatorilor sau de o eroare în performanța paginii de destinație.

Pentru a crea o relație de colaborare excelentă cu cei care se ocupă de conturile tale de AdWords, trebuie să fii deschis la idei noi. Este important să ți se expună problemele pentru a putea găsi soluții. De exemplu, presupunerea că prețurile necompetitive ar fi cauza faptului că nu înregistrezi o rată bună de conversie poate fi un aspect pe care trebuie să ți-l comunice managerul de cont.

inapoi
blog_bot