Începând cu generațiile X, Y (Millennials) și continuând cu generația Z, comportamentul de consum de publicitate s-a schimbat în mod semnificativ. De exemplu, construirea credibilității unui brand este un proces dinamic și, în prezent, o reclamă afișată la televizor nu mai prezintă un garant al importanței sale, așa cum se întâmpla în urmă cu 50 de ani. Acum construirea unui brand presupune o diversificare a tacticilor și canalelor de abordat.
Un exemplu este reprezentat de campaniile desfășurate în parteneriat cu influenceri sau micro-influenceri, campanii care devin din ce în ce mai populare, apar inclusiv agenții specializate în acest domeniu, însă brand-urile au în continuare neclarități cu privire la importanța acestora în strategiile de marketing pe care le implementează, la investițiile de buget necesare și la rezultatele potențiale pe care le pot genera.
Mai jos veți găsi pașii potriviți pe care trebuie să-i urmeze brandurile pentru implementarea corectă a unor campanii cu influenceri. Consider că etapele importante în astfel de campanii sunt: alegerea influencer-ului corespunzător, stabilirea mesajului potrivit, promovarea către audiențele relevante și, nu în ultimul, rând măsurarea exactă a rezultatelor.
Alegerea influencer-ului:
Pentru a obține rezultate optime, este recomandat să existe o afinitate cat mai mare între publicul influencer-ului ales și publicul brand-ului sau al companiei, afinitate care poate fi analizată cu ajutorul unui instrument ca Facebook Audience Insights.
Stabilirea mesajului:
Mesajul transmis în cadrul unei astfel de campanii trebuie să fie unul despre consumator, încadrat în faza de „consideration” a funnel-ului de marketing, și nu unul generic, despre brand. Deși influencerii pot genera vizibilitate sau vânzări, obiectivele cele mai oportun de atins prin campanii cu influenceri sunt cele de transfer de încredere și pregătirea vânzării. Concret, recomandarea este ca mesajul transmis de aceștia să fie parte dintr-o poveste autentică și creativă, care să documenteze procesul de utilizare al produsului sau serviciului oferit prin prisma experienței influencer-ului.
Promovarea către audiențele relevante:
În plus, pentru a maximiza rezultatele, este recomandat ca mesajele și conținutul publicat să fie promovate către întreaga audiență a influencer-ului, în ciuda faptului că acesta are o comunitate mare, de sute de mii de utilizatori, sau a impactului organic extins pe care îl generează. Chiar dacă există influenceri care au sute de mii de vizitatori pe site sau milioane de followers în Social Media, acest lucru nu garantează rezultatele campaniei desfășurate. Este recomandat ca mesajele transmise să fie promovate atât către toată audiența influencer-ului cât și către toată audiența relevantă a brand-ului, cu o frecvență între 1.5 și 2, pentru a genera impactul dorit.
Măsurarea rezultatelor:
Măsurarea cât mai precisă este esențială în aceste campanii, începând cu utilizarea link-urilor de tracking pentru conținutul de blog sau pentru postările de pe Facebook și continuând cu rata de engagement în comparație cu media obținută de influencer sau chiar eye tracking în cazul video-urilor cu product placement.
În timp ce influencerii au audiențe semnificative, micro-influencerii au doar câteva sute sau mii de followers însă, în anumite cazuri, pot genera rezultate mai bune deoarece sunt mai apropiați de comunitățile lor, iar rata de engagement obținută este mai mare. Micro-influencerii sunt potriviți pentru campanii implementate de brand-uri mai mici sau de brand-uri de nișă, în timp ce brand-urile cunoscute pot obține rezultate mai bune dacă desfășoară campanii cu un număr mai mare de micro-influenceri, care să-i ajute să atingă o audiență cât mai vastă și mai variată.
În concluzie, recomandarea este ca aceste campanii să se desfășoare conform strategiei de marketing a brand-urilor sau companiilor, începând de la alegerea influencer-ului sau a micro-influencer-ului și continuând cu mecanica și cu mesajul transmis, astfel încât obiectivul stabilit inițial să fie atins.
Cu toate că influencer marketing-ul este un trend în ascensiune, consider că nu există o noutate la nivel de concept, având în vedere faptul că asocierile de imagine au fost mereu un instrument de marketing si comunicare. Diferența vine din faptul că mediul online, noile modele de business și noua economie schimbă și industria de marketing oferind posibilitatea interacțiunii directe, nemediate, între brand-uri și influenceri.