blog_top blog_left

Trend-uri de marketing online în România 2022 – Social Ads (Partea 5)

Facebook Ads ajunge la saturație în materie de adopție

Evident, #FacebookAds, rămâne principalul mediu de reclame în social media, având atât cel mai mare reach cât și cel mai avansat sistem. Totuși, am denumit categoria ”Social Ads” pentru că prevăd atingerea unui platou dpdv adopție a brand-urilor și că 2022 va fi primul an în care din ce în ce mai multe companii vor diversifica mix-ul de media social.

Sub presiunea de reglementare și a trend-urilor de e-privacy, opțiunile de targetare ale Facebook se vor împuțina iar advertiserii vor începe să aibă acces la din ce în ce mai puține date. Pare greu de crezut după ce, peste 10 ani, ne-am obișnuit să avem acces la din ce în ce mai MULTE date despre utilizatori. Google a patentat deja acest comportament ca la fiecare update de e-privacy să profite de ocazie pentru a mai ascunde niște date, cu consecințe evidente de creștere a vânzărilor proprii de reclamă.

Costurile cu Facebook Ads, însă, vor crește

Paradoxal, chiar dacă reach-ul campaniilor Facebook va scădea, costurile vor crește. Pe de o parte, justificat, datorită creșterii competiției pe spațiul de reclamă care e mai puțin (din cauza apariției rețelelor de nișă dar și al timpului limitat al utilizatorilor) dar și pentru că algoritmii Facebook s-au antrenat suficient de bine încât să livreze rezultate mai bune în campaniile de conversie sau ecommerce, acolo unde marjele rețelei sunt mai bune datorită automatizării.

Atât în Facebook & Instagram, cât și în alte rețele sociale, oamenii s-au obișnuit atât de mult cu reclamele încât vechiul banner blindness de pe website-uri se manifestă și în social media. Mesajele banale, mecanice, neinteresante sau neatractive nu mai pot genera rezultate de marketing semnificative.

Așa cum spuneam și la început sistemele de reclamă ale rețelelor sociale secundare (TikTok, Pinterest, Snapchat, LinkedIn) vor câștiga popularitate în 2022. Cu excepția LinkedIn, care se încăpățânează să păstreze barierele de intrare sus, toate celelalte au costuri încă mici și pot aduce ROI semnificative, în funcție de obiectivele fiecărui brand în parte. Dacă de la canalele clasice digitale (Facebook, Instagram, Google, YouTube) brand-urile vor aștepta rezultate în zona inferioară a funnel-ului de marketing, obiectivul principal al canelelor alternative va fi extinderea reach-ului și atingerea de noi publicuri țintă.

Cum poți să te adaptezi cu brand-ul tău:

  • Pentru că era în care marii jucători globali Google & Facebook împărtășeau ușor și liber date de audiență cu marketerii se apropie de un final abrupt, cel mai bun mod în care companiile se pot adapta este să înceapă să colecteze date proprii și să le folosească în procesul de marketing, de la research până la tracking-ul detaliat al întregului funnel de comunicare și vânzare. Data Management Platform-urile GDPR compliant și, ideal, integrate cu cat mai multe platforme de media trebuie să facă parte din instrumentele obligatorii pentru brand-urile medii și mari.
  • Creativitatea mesajelor de reclamă și efortul de a fi relevant în comunicare face toată diferența când vine vorba de Social Ads în 2022. Alocă minim 20% din valoarea bugetului de media pentru crearea și personalizarea mesajelor, în funcție de specificul industriei și nivelul creativ al mesajelor competitorilor. Cu cât mesajele sunt mai relevante, cu atât reclamele vor fi mai ieftine datoritâ interesului crescut al utilizatorilor.
  • Priveste reach-ul și, în general, rezultatele organice drept un bonus nice-to-have, în niciun caz nu planifica pentru ele.
  • La fel ca în strategiile de investiții, diversificarea e sănătoasă și in marketing-ul digital. Mai multe canale îti vor asigura un reach mai bun și te vor ajuta să ajungi la publicurile de care ai nevoie. Plus, te vor pregăti pentru o lume social mai fragmentată în anii următori.

To be continued… 

6 / 9 – YouTube
7 / 9 – Google Ads
8 / 9 – Google Organic / SEO
9 / 9 – Other Digital Trends

inapoi
blog_bot