Evident, #FacebookAds, rămâne principalul mediu de reclame în social media, având atât cel mai mare reach cât și cel mai avansat sistem. Totuși, am denumit categoria ”Social Ads” pentru că prevăd atingerea unui platou dpdv adopție a brand-urilor și că 2022 va fi primul an în care din ce în ce mai multe companii vor diversifica mix-ul de media social.
Sub presiunea de reglementare și a trend-urilor de e-privacy, opțiunile de targetare ale Facebook se vor împuțina iar advertiserii vor începe să aibă acces la din ce în ce mai puține date. Pare greu de crezut după ce, peste 10 ani, ne-am obișnuit să avem acces la din ce în ce mai MULTE date despre utilizatori. Google a patentat deja acest comportament ca la fiecare update de e-privacy să profite de ocazie pentru a mai ascunde niște date, cu consecințe evidente de creștere a vânzărilor proprii de reclamă.
Paradoxal, chiar dacă reach-ul campaniilor Facebook va scădea, costurile vor crește. Pe de o parte, justificat, datorită creșterii competiției pe spațiul de reclamă care e mai puțin (din cauza apariției rețelelor de nișă dar și al timpului limitat al utilizatorilor) dar și pentru că algoritmii Facebook s-au antrenat suficient de bine încât să livreze rezultate mai bune în campaniile de conversie sau ecommerce, acolo unde marjele rețelei sunt mai bune datorită automatizării.
Atât în Facebook & Instagram, cât și în alte rețele sociale, oamenii s-au obișnuit atât de mult cu reclamele încât vechiul banner blindness de pe website-uri se manifestă și în social media. Mesajele banale, mecanice, neinteresante sau neatractive nu mai pot genera rezultate de marketing semnificative.
Așa cum spuneam și la început sistemele de reclamă ale rețelelor sociale secundare (TikTok, Pinterest, Snapchat, LinkedIn) vor câștiga popularitate în 2022. Cu excepția LinkedIn, care se încăpățânează să păstreze barierele de intrare sus, toate celelalte au costuri încă mici și pot aduce ROI semnificative, în funcție de obiectivele fiecărui brand în parte. Dacă de la canalele clasice digitale (Facebook, Instagram, Google, YouTube) brand-urile vor aștepta rezultate în zona inferioară a funnel-ului de marketing, obiectivul principal al canelelor alternative va fi extinderea reach-ului și atingerea de noi publicuri țintă.
Cum poți să te adaptezi cu brand-ul tău:
To be continued…
6 / 9 – YouTube
7 / 9 – Google Ads
8 / 9 – Google Organic / SEO
9 / 9 – Other Digital Trends