Indiferent de ce business ai, prezența în online este o necesitate în contextul actual, altfel riști să pierzi un segment foarte important de potențiali clienți. Am adaptat un articol foarte interesant, ce cuprinde o cercetare amănunțită despre aspectele la care trebuie să fii atent când contractezi o agenție de marketing online. Vezi aici pașii pe care este bine să-i parcurgi ca să ajungi la agenția potrivită pentru business-ul tău, care are o abordare consecventă, o metodologie puternică și un istoric bun.
Alegerea unui partener care să se ocupe de componenta online a business-ului tău nu ar trebui să fie o decizie de impuls. Îți recomand ca, înainte de a începe căutarea partenerului care să creeze imaginea ta în online, să te gândești critic la ce rol va juca agențiea de marketing digital în obiectivele tale de afaceri.
Oricare ar fi obiectivul tău, fie că plănuiești o creștere accelerată a vânzărilor, îmbunătățirea vizibilității brand-ului tău sau o ramificare pe piețe noi pentru afacerea ta, ar trebui să fie complet formulat înainte de a începe să cauți agențiile potrivite.
Ține cont de timpul pe care ești dispus să-l dedici acestui parteneriat și de banii pe care ești dispus să îi investești. De asemenea, ia în calcul abilitățile pe care echipa ta le deține sau nu pentru a lucra la acest proiect.
Îți recomand ca, împreună cu echipa ta de marketing, să luați o decizie cu privire la activitățile care pot fi îndeplinite în interiorul companiei și care trebuie să fie externalizate. Un alt factor important pe care trebuie să-l iei în considerare este coordonarea între echipa ta internă de marketing și agenție. De exemplu, dacă alegi să păstrezi serviciile de Content Marketing intern și să externalizezi serviciile de SEO, este bine să stabilești cum se vor coordona cele două echipe între ele.
Iată câteva exemple de servicii pe care o agenție ți le poate oferi:
Odată ce identifici care sunt serviciile de care ai nevoie, stabilește foarte clar care este obiectivul verificabil al activității de marketing pe care vrei să o externalizezi.Câteva obiective ar putea fi: branding și vizibilitate, trafic, vânzări, colectare de lead-uri, etc. Îți recomand ca întotdeauna să legi o activitate de marketing cu un obiectiv măsurabil.
Este important să găsești o agenție de marketing digital potrivită pentru obiectivele tale de afaceri și, la fel de important, pentru bugetul disponibil.
Multe agenții excelează la anumite servicii. De exemplu, reprezentanții unui furnizor de design site-uri web ar putea spune că oferă și servicii adiționale de marketing. Sau cei ai unei agenții de marketing tradiționale ar putea spune ca au și o componentă de marketing digital. Marketing-ul online este o industrie complexă, în continuă schimbare. Vei dori ca partenerul care gestionează afacerea ta să fie la curent cu cele mai recente tendințe și, din păcate, dacă digitalul este doar un serviciu secundar, este posibil să nu fie cel mai potrivit pentru tine.
Decizia depinde din nou de cerințele tale de marketing. Dacă vrei să externalizezi câteva activități specializate, poți lua în considerare angajarea unei agenții care excelează în acel set de abilități.
În schimb, dacă intenționezi să externalizezi toate serviciile de marketing online, atunci o agenție cu abordare multi-calificată ar putea fi cea mai bună opțiune, pentru că vei avea nevoie de o varietate de strategii.
După ce identifici agențiile potențiale, trimite-le o propunere de colaborare. O astfel de solicitare este cea mai obișnuită metodă prin care reprezentanții celor 2 echipe împărtășesc un pic despre ei înșiși și despre obiectivele lor, precum și cerințele financiare sau clauzele contractuale care fac fiecare propunere de colaborare unică.
Când îți exprimi viziunea, încercă să fii realist. Nimeni nu știe mai multe decât tine despre afacerea ta și despre clienții tăi. Este esențial să transmiți aceste cunoștințe unui posibil partener. În general, o propunere de colaborare profesionistă trebuie să conțină informații despre: afacere și poziționarea mărcii, detalii privind consumatorii vizați, rezumatul obiectivelor dorite (include orice așteptări și considerații speciale), buget, termene pentru timp de răspuns și durata de implementare.
Unii clienți preferă să nu furnizeze informații despre buget, dar dezvăluirea este necesară pentru a ghida agenția spre a dezvolta soluții fezabile pentru provocările de marketing ale companiei.
Cu cât comunici mai multe detalii despre proiectul tău, cu atât ai șanse mai mari ca propunerile să corespundă nevoilor tale.
În urmă cu ceva vreme am scris un articol în care am explicat de ce este nevoie să dai cât mai multe informații încă de la începutul colaborării pe care îl poți citi aici: Ajută-ți agenția să te ajute pe tine.
Un audit este o modalitate foarte bună de înțelegere a capacităților de marketing ale unei agenții. Îți va arăta care sunt abilitățile unei echipe de digital marketing și modul în care aceasta va aduce beneficii afacerii tale. De asemenea, este și o modalitate bună prin care poți afla ce îmbunătățiri ar trebui să aduci business-ului tău.
Este bine să te gândești în avans la o serie de criterii de evaluare a propunerilor pe care urmează să le primești de la agenții. Aici sunt incluse de obicei: expertiza agențiilor, conceptele propuse, abilitatea de execuție, modul în care vor fi măsurate rezultatele, analiza bugetară, așteptările, sugestiile și recomandările pentru proiectul tău. Dacă vrei să vezi rezultatele complete ale cercetării de care îți aminteam la începutul articolului, intră aici: reportgarden.com.